یک تیم تحقیقاتی به سرپرستی محقق ایرانی، با طراحی نانوحامل دارویی خوراکی، موفق به شکستن یک سد درمانی در نانوداروها شدند.
داروهایی که توسط نانوذرات به بدن تحویل داده میشوند، نویدی برای درمان هدفمند بسیاری از بیماریها به شمار میآیند؛ با این حال، این نانوذرات باید به بدن بیمار تزریق شوند و این امر کارآیی آنها را محدود کرده است.
اکنون محققان موسسه فناوری ماساچوست(MIT) و بیمارستان زنان بریگهام (BWH) به رهبری دکتر «امید فرخزاد»، نمونه نانوذره جدیدی را طراحی کردهاند که خوراکی است و توسط دستگاه گوارش هضم میشود. این دارو به بیماران امکان استفاده از قرص را به جای دریافت تزریق میدهد.
دانشمندان در این روش مبتکرانه خود از این ذرات برای نمایش تحویل دهانی انسولین به بدن موشهای تحت آزمایش استفاده کردند؛ اما به گفته آنها میتوان این نانوذرات را برای حمل هر گونه دارویی که در یک نانوذره جاسازی شده، به کار برد.
نانوذرات جدید با پادتنهایی پوشیده شدهاند که به عنوان کلیدی برای بازکردن گیرندههای موجود بر روی سطوح سلولهای موجود در طول روده عمل میکنند.
این سلولها به نانوذرات امکان تجزیهشدن توسط دیوارههای روده و ورود به جریان خون را میدهند.
این نوع تحویل دارو به ویژه در طراحی درمانهای جدیدی برای بیماریهایی مانند کلسترول بالا یا آرتروز مفید است.
مبتلایان به چنین بیماریهایی میتوانند این قرصها را به طور منظم، به جای ملاقات مکرر با پزشک با هدف دریافت تزریق نانوذرهای، مصرف کنند.
امید فرخزاد، مدیر آزمایشگاه نانوپزشکی و موادزیستی بیمارستان زنان بریگهام گفت: چالش کلیدی، چگونگی عبوردادن نانوذره از خلال این مانع سلولها است. هر بار که سلولی بخواهد مانعی را بوجود بیاورد، اتصالاتی را مانند یک دیوار آجری از سلولی به سلول دیگر شکل میدهد که در آن آجرها، همان سلولها بوده و هیچ چیزی نمیتواند به این دیوار نفوذ کند.
محققان پیشتر تلاش کرده بودند این دیوار را با ایجاد اختلال موقتی در تقاطعهای تنگ بشکنند و به داروها امکان عبور دهند.
فرخزاد و تیمش در این مطالعه با هدف ساخت نانوذراتی که بتواند به طور گزینشی این مانع را بشکند، از تحقیقهای پیشین بهره بردند.
این تحقیقات نشان داده بودند چگونه نوزادان پادتنها را از شیر مادرشان جذب و دفاع ایمنی خود را تقویت میکنند.
این پادتنها بر روی یک گیرنده سطح سلولی به نام FcRN قلاب میشوند و به آنها امکان دسترسی از خلال سلولهای روده به درون شریانهای خونی مجاور داده میشود.
تیم علمی حاضر در این پروژه نانوذرات را با پروتئینهای Fc پوشاندند. این پروتئینها بخشی از پادتنهایی هستند که به گیرنده FcRN متصل میشوند. این پروتئینها همچنین در سلولهای روده افراد بزرگسال وجود دارند.
نانوذرات به کاررفته که از پلیمر زیستسازگار PLA-PEG ساخته شدهاند، میتوانند محموله باری مانند انسولین را در هسته خود حمل کنند.
پس از هضم این ذرات، پروتئینهای Fc بر روی FcRN موجود در روده قلاب شده و تمامی نانوذره را با خود همراه میکنند.
جزئیات این مطالعه در Science Translational Medicine منتشر شد.
.: Weblog Themes By Pichak :.